Je droždí opravdu zdrojem vitamínu D? Bez vystavení UV záření bohužel ne

Saccharomyces cerevisiae je odborný název pro jeden z druhů kvasinek z oddělení vřeckovýtrusných hub, ze kterých se speciálním postupem (množením čistých kvasničných kultur vypěstovaných na cukerných substrátech obohacených živinami, stimulátory, pomocnými látkami) vyrábí droždí.

Dle některých autorů se ve 100 g droždí může nacházet 60-150 µg ergosterolu1 . Ten je přirozenou součástí buněčné stěny hub, tedy i kvasinek. Z ergosterolu, jakožto prekurzoru vitaminu D, se pak vitamin D2 (ergokalciferol) může vytvořit, ale musí být pro přeměnu zajištěno působení UVB záření (280 – 315 nm). To se standardně při výrobě droždí neděje, jak dokládají i údaje v dostupných nutričních databázích (ČR, SK, USA…), které udávají nulový obsah vitaminu D2 v této komoditě. Řada internetových článků ale nesprávně uvádí, že droždí vitamin D přirozeně obsahuje.

Simulovaný pokus s UVB zářením (využití UV lampy) prokázal účinnou přeměnu ergosterolu na vitamin D2. Ve 100 g ozářených kvasnic bylo následně detekováno 931 µg vitaminu D2. Tento výsledek nelze ale jakkoliv paušalizovat, neb se jednalo pouze o jeden provedený pokus (jediný ozářený vzorek, velmi tenká vrstva droždí ozářená z bezprostřední blízkosti UV lampu po dobu více jak 30 minut).

 

Více o této problematice najdete ZDE.

 

Zdroj: www.szu.cz

Vložila: B. Bieliková, červenec 2018

 


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
30
1
2
3
4
5
6
 
 
 
 
 
 
 
7
8
9
10
11
12
13
 
 
 
 
 
 
 
14
15
16
17
18
19
20
 
 
 
 
 
 
 
21
22
23
24
25
26
27
 
 
 
 
 
 
 
28
29
30
31
1
2
3